Nyheder

Feministisk økonomi på TechBBQ.


Foto: Mark Sinclair Fleeton

Turen fra Havneholmen metro station til Lokomotivværkstedet var en våd omgang i skærende kontrast til sidste års høje solskinsvejr på den samme rute. Det kunne have været et dårligt tegn, men udover at blive våd, blev jeg også positivt overrasket. TechBBQ kan godt være en begivenhed præget af testosteron og hurtige, håbefulde iværksættere i blå jakkesæt og hvide t-shirts. 

Et skud feministisk økonomi til at starte dagen på

Men i år lagde man ud på hovedscenen med et indlæg af den danske feministiske økonom, Emma Holten. Med titlen ”Who Cleans Up When We Move Fast And Break Things” gik Holten I klinch med den traditionelle forestilling om, hvordan man driver forretning og hvordan man skaber værdi. 

I forlængelse af hendes bog ”Underskud” – ”Defecit”, som den kommer til at hedde på engelsk – tager Holten fast på den traditionelle økonomiske tænkning, hvor alt skal kvantificeres og måles. Hvis det ikke kan kvantificeres eller måles, så har det ingen værdi.

Det betyder også, at jobs og processer, der drejer sig om mennesker, som udgangspunkt ikke kan måles. Og den type job varetages gerne af kvinder og dermed skaber kvinder mindre værdi end mænd. 

Ny måder at måle værdi

Og det er interessant i en TechBBQ sammenhæng, fordi det jo i høj grad er et sted, hvor startups, scaleups og andre virksomheder på jagt efter kapital mødes med investorer. Og investorer er i de fleste tilfælde ude efter afkast. Afkast fordrer værdiskabelse. 

Men værdi og værdiskabelse kan være tricky at måle og dermed kan det også være tricky at tydeliggøre for investorer. Emma Holtens budskab handler om meget mere end bare at anerkende kvinders indsats og værdiskabelse for samfundet. Det handler i høj grad om, hvordan vi måler værdi, værditilvækst.

Et vedrører også den måde, som startups skal præsentere deres produkter. Særligt i forhold til AI er der et potentiale, når vi taler teknologi, der skaber værdi for mennesker, men ikke nødvendigvis en kvantificerbar værdi. Vi skal på en eller anden måde anerkende værdien af omsorgsarbejde og andre menneskerettede jobs, som ikke kan måle som økonomisk tilvækst.

Stort potentiale med AI

Det er positivt, at TechBBQ tør tage denne debat op i et ellers økonomisk tænkende forum. Velfærdsteknologi, uddannelse, sundhed og mange andre områder står overfor store muligheder for omvæltninger med AI. Men det vil formodentligt kun blive realiseret, hvis vi anerkender, at værdi er andet og mere end økonomisk vækst.

Jeg tror også, at en bredere forståelse af værdi kan lokke flere iværksættere til, så det ikke bare er mænd og kvinder i blå jakkesæt, men også andre grupper, der har mere fokus på menneskelig værdi og mindre fokus på økonomisk værdi.

0 notes
29 views

Write a comment...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *