Center for Language Generation and AI (CLAI) er navnet på Aarhus Universitets (AU) nye center, der skal forske i kunstig intelligens (AI). Centeret skal med sine 22 forskere, der kommer fra områder som lingivistik, kognitionsvidenskab, litteratur, filosofi og uddannelse, undersøge og udvikle automatisk tekstgenerering. De skal med andre ord se nærmere på store sprogmodeller (Large Language Models – LLM).
Officielt ligger åbningsdagen først på den 20. september, men centeret har allerede afholdt de første seminarer.
Det bliver litteraturprofessor Mads Rosendahl Thomsen, der skal lede cnteret, der er placeret under Institut for Kommunikation og Kultur.
”Bag disse ‘Large Language Models’ ligger en masse teknologisk udvikling, hvoraf det meste er sket i USA. Men her på AU har vi også forskere, der arbejder med modellerne og udvikler på dem. Lige så vigtigt er det dog, at vi eksempelvis får de pædagogiske erfaringer med, hvad teknologien betyder for eksempelvis lingvistik, filosofi, litteratur og kreativitet,” siger Mads Rosendahl Thomsen til AU’s uafhængige universitetsavis ”Omnibus”.
Et af centerets allerede igangværende projekter er et projekt om udvikling af danske foundation models, altså systemer i stil med GPT-4, der ligger bag ChatGPT, som de fleste efterhånden har stiftet bekendtskab med. Målet for projektet er udviklingen af den dansk baseret LLM. Professor Kristoffer Laigaard Nielbo er sammen med viceleder på CLAI, Rebekah Baglini nogle af bagmændene på dette projekt. Overfor ”Omnibus” fremhæver Baglini bla projektets open source fundament.:
”Vi er nødt til at have alternativer til de modeller, der kommer ud af USA, hvis de fortsætter med at svigte i forhold til at imødekomme EU’s standarder for privatliv og sikkerhed.”