AI-Portalen deltog i sidste uge i Folkemødet på Bornholm, men hvad er Folkemødet for en størrelse og hvorfor kan det være relevant at deltage for folk på AI-området?
” Det primære formål med Folkemødet er at styrke det danske demokrati ved at mindske afstanden og øge tilliden mellem borgere og beslutningstagere.
Sådan skriver Folkemødet selv på deres hjemmeside. En tilbagevendende diskussion er om Folkemødet ikke primært er for lobbyister og politikere. Operate laver hvert år en analyse af Folkemødet og af den fremgår det, at 61% af deltageren er privatpersoner og omkring 28% er på Folkemødet som en del af et betalt arbejde – og 10 % er frivillige.
Ikke desto mindre har bla. Politiken i flere artikler bragt kritik af, at stadigt flere arrangementer er lukkede netværksarrangementer.
Så hvilken roller spiller kunstig intelligens (AI) et format som Folkemødet?
Alt handler om AI
Ved en meget hurtig søgning i programmet for 2024 dukker der 76 arrangementer op, der på en eller anden måde relaterer sig til kunstig intelligens og 173, der bruger begrebet AI i deres beskrivelse eller titel. Det er for meget at sige, at alt handler om AI, men rigtigt mange arrangører har set AI, som et relevant emne.
”For os er det meget vigtigt at være samfundsvendt. Vi vil meget gerne sætte den dagsorden, at børnene skal klædes på til teknologi og en digital fremtid. Og det er et godt sted at gøre det her,” sagde generalsekretær Louise Overgaard fra organisationen Coding Pirates, der blandt andet underviser børn og unge i teknologiforståelse, i et interview med AI-Portalen. Og hun forsatte ”Og så er vi altid ude efter nye, gode spændende samarbejdspartnere og det kan vi også finde her.”
Men er der substans
Indholdet af debatterne har været meget varieret. Alt fra ”Frie medier og troværdig information i en AI-tidsalder”, hvor forskere fra RUC fremlagde undersøgelsen ”Danskernes brug af nyhedsmedier 2024” og den derefter blev debatteret og til ”Når AI flytter ind” om AI i vores hverdag” og ”Kan AI redde den danske velfærdsstat”.
Samtidt var der mere hands-on arrangementer som fx Coding Pirates ”Fremtidsspejlet” hvor skoleelever fra en lokal skole fik lov at eksperimentere med design og AI og ”Byg en robot – dyst om teknologiforståelse!”, hvor børn konkurrerede med eksperter og politikere byggede deres egne robotter.
AI er noget meget konkret
AI handler om andet og mere end regulering og svindelreklamer på Facebook. AI er allerede blevet noget meget konkret i vores hverdag og det vidner bredden i arrangementerne om AI på årets Folkemøde om.
Ud fra både et demokratisk perspektiv og ud fra et AI perspektiv er det bekymrende hvis fora for den offentlige debat, som Folkemødet lukker sig om sig selv. Hvis det hele bliver en lukket fest for politikere og lobbyister, så mister det sin betydning og relevans ikke mindst for AI-området.
Tallene fra Folkemødeanalysen 2023 tyder dog på, at det ikke er tilfældet. Det samme gør det, når organisationer som Coding Pirates finder værdi i Folkemødet. Og ligesom med den demokratiske samtale, så kan man sige, at Folkemødet kræver engagement. Det er et arrangement, som det danske AI-økosystem til en hvis grad har taget til sig, men der er plads til flere.