Er EU parlamentsvalget allerede på søndag? Hvem skal jeg dog stemme på? Ind og tage en kandidattest. Kender du situationen? Mange føler at en kandidattest hjælper, når valg-panikken rammer.
Men hvis du graver lidt i, hvordan de forskellige tests er skruet sammen, så vil du opdage, at de fleste af dem baserer sig på spørgsmål om aktuelle emner. Særligt i forhold til EU-valg vil du opdage, at selv indenfor samme parti svarer kandidaterne relativt forskelligt.
Hvad nu, hvis du kunne få en test, der baserede sig på kandidaternes (og dermed partiernes og gruppernes) handlinger? Hvordan stemte de i konkrete sager. Det kan du nu. Eik Kristensen fra firmaet EIJO ApS har nemlig lavet den test ved hjælp af AI.
En anderledes test
De fleste kandidattests er bygget op på den måde, at de tager udgangspunkt i en række spørgsmål, som kandidaterne svarer på om forskellige politikområder. Testen måler hvor enig du er med de forskellige kandidater ud fra dine svar på de samme spørgsmål.
Eik Kristensens kandidattest tager udgangspunkt i data. Hvad har kandidaterne stemt til konkrete afstemninger i parlamentet ift. konkret EU-lovgivning? For at finde ud af det, hentede han samtlige tilgængelige dokumenter fra Europa-Parlamentets åbne API portal. Det drejer sig om ca. 35.000. Det beskriver han som den nemme del af processen. ”Det svære var at skabe en AI-model, der kunne udtrække de vigtigste informationer fra de dokumenter, som Europa-Parlamentet har stillet offentligt tilgængeligt,” siger han.
På den måde sorterer testen både ud i indenrigspolitiske taktiske svar og anskueliggør samtidigt hvordan de forskellige grupper i parlamentet stemmer på forskellige områder. Dermed er testen også relevant, selvom den kandidat, du er interesseret i ikke er valgt ind, fordi den fortæller om den gruppe stemmer, som kandidaten vælges ind i.
EU er mere end krumme agurker
Eik Kristensen har en lang baggrund indenfor IT-ledelse og systemudvikling og fik ideen, fordi han interesserer sig for EU og fordi han savnede flere nuancer i debatten. ”EU-debatten plejer at være sådan noget med krumme agurker,” siger han og forsætter ”Men EU er jo væsentligt mere og der diskuteres væsentligt meget andet, så derfor tænkte jeg, at jeg måtte gøre et eller andet.”
Eik Kristensen beskriver sig selv som nørd og da AI-hypen var på sit højeste i efteråret sidste år, tænkte han, at han kunne ”prøve at kaste et eller andet AI efter det her”. Og det viste sig, at EU’s data faktisk var lidt af en drøm som grundlag for et AI-system. ”Europa-Parlamentet har en portal, hvor man faktisk kan hente alle dokumenter og de har en struktureret tilgang til møder, afstemninger og dokumenter. Så det var bare at gå i gang med at hente det ned,” forklarer han.
Han har samlet det hele i omkring 1.400 spørgsmål/sager, hvor de vigtigste dele er beskrevet ved hjælp af en algoritme, som han selv har udviklet.
En sidegevinst har været, at han fik afprøvet at lave en AI-model helt fra bunden uden værktøjer udviklet af amerikanske tech-giganter. Alt er, som han siger udviklet på hans ”hjemmedatatmat”. ”Man kan komme i gang med relativt simple værktøjer. Jeg har brugt Python, PHP, og et værktøj, der hedder Knime, som er en analytics platform. Man kunne sikkert også lave det i Excel, hvis man gad.”
Du kan selv prøve testen på https://kandidattest.eu