GPT

Claude 2 er en seriøs konkurrent til ChatGPT


LLM Large Language Model text, definition concept neon. 3D render
Mark Sinclair Fleeton

Journalist

   Læsetid 4 minutter
Array

ChatGPT har på bare ni måneder taget verden med storm og eksploderet helt ind i private hjem og virksomheder. Firmaet Anthrophic kom i juli på markedet i USA og Storbritannien med den store sprogmodel, Claude 2.

Stor sprogmodel 

En Large Language Model (LLM) eller en stor sprogmodel, der på baggrund af træning med store mængder tekst har lært at genkende mønstre i det, vi kalder naturligt sprog – altså det, du og jeg snakker – og det kan den så bruge til at forså vores spørgsmål og genere svar på den baggrund. 

De store sprogmodeller har en række anvendelsesområder, som fx research, idegenering, tekstforslag og -redigering og de kan producere hele tekster. Store sprogmodeller genererer sine svar på baggrund af de mønstre den har fundet i sine træningsdata. Det har indtil nu givet en række problemer med modellerne. Først og fremmest kommer modellerne relativt ofte med forkerte svar eller opfinder fakta. Det sker fordi dens svar er sproglige sandsynlighedsberegninger af, hvad du gerne vil høre og hvad det mest sandsynlige næste ord i sætningen er. Et andet problem har været bias – det vil sige forkerte eller misvisende svar på baggrund af fejl eller mangler i træningsdata.

Med ChatGPT-4 fik brugerne adgang til at søge direkte på internettet med chatbotten. Den funktion blev dog for et par måneder siden lukket ned igen, da det viste sig at chatbotten kunne kravle bagom betalingsmure og at brugerne dermed kunne omgå forskellige siders begrænsninger. 

Der hvor Claude 2 adskiller sig fra sin berømte og berygtede konkurrent ChatGPT er i hvert fald på fire områder:

ChatGPT har i udgangspunktet begrænsninger i forhold til tekstinput, som man kan fodre den med ift. til dens svar. Det kan i dag omgås med plugins til modellen. Claude 2 kan indtage omkring 75.000 ord i hver prompt. Til sammenligning kan ChatGPT klare omkring 1024 til 1500 ord på dansk i en prompt.

Og derudover så lader Claude 2 dig smide fx dine Word-filer på op til 10MB direkte ind i prompten enten ved at trykke på vedhæft-knappen eller ved at trække filen ind og slippe den i prompten. Claude 2 accepterer Word-filer, PDF, txt-filer, csv-filer og flere andre.

Claude 2 kan både læse, analysere og komme med et resume af dine uploadede filer. Den kan faktisk også tage imod et link og resumere indholdet på siden, der linkes til så en eller form for adgang til nettet har den alligevel. 

I og med at ChatGPT ikke har direkte adgang til internettet, så har den kun adgang til sine egne træningsdata og træningsdata løber ikke til længere end 2021. Claude 2 har heller ikke adgang til nettet, men til gengæld rummer datasættet data fra helt frem til starten af 2023.08.23

Der er dog stadigt lidt rotter i maskineriet. Selvom Anthrophic har forsøgt selv at skabe træningsdata med svar, der ikke skulle være biased, så viste firmaets egne test inden launch, at systemet stadigt kan være biased i sine svar, selvom den beskrives som en smule mindre biased end sine forgængere.

Indtil videre er Claude 2 kun tilgængelig for brugere i USA og Storbrittanien.

392 views