Kommentarer

Chatbottens revolution – Del 1


Nick Allentoft

Foredragsholder, rådgiver, redaktør og debattør

   Læsetid 8 minutter
Array

AI-Portalen har fået tilladelse af forfatteren til at bringe indledningen og et par uddrag fra  bogen ”Chatrobottens revolution”.

Hvordan illustrerer man bedst, hvor stor betydning kunstig intelligens kan få for vores fremtid, og ikke mindst, hvordan vi selv kan bruge den? 

De spørgsmål har jeg funderet over siden ChatGPT blev frigivet i november 2022. Faktisk er det i skrivende stund så kort tid siden, at kvinder, der blev gravide i ugerne omkring frigivelsen af ChatGPT, endnu ikke har født deres barn. I mellemtiden har kunstig intelligens i den form, vi nu møder, udviklet sig i et eksponentielt tempo. 

Modsat kvinden, der kan fortryde inden for 12 uger, er der ingen vej tilbage for udrulningen af kunstig intelligens. Det er nu et spørgsmål om, hvor hurtigt og hvor vildt verden, som vi kender den, vil ændre sig. 

Millioner er i gang

Millioner af mennesker har allerede været inde og prøve teknologien. De er blevet overraskede og overvældede. Det er gået så hurtigt, at selv ikke de mennesker, der har været centrale for udviklingen af AI, kan følge med. 

I marts 2023 opfordrede blandt andre Elon Musk, der var en af initiativtagerne til foreningen som står bag ChatGPT, til en pause i videreudviklingen af kunstig intelligens. Sammen med eksperter, forskere, udviklere og andre med indsigt kom han med en advarsel, der ryddede forsider over hele verden:  

”AI-systemer bliver konkurrencedygtige med mennesker til generelle opgaver, og vi må spørge os selv: 

Skal vi lade maskiner oversvømme vores informationskanaler med propaganda og usandhed? 

Skal vi automatisere alle job, også de meningsfulde? 

Skal vi udvikle ikke-menneskelige sind, der i sidste ende kan udkonkurrere, overflødiggøre og erstatte os? 

Skal vi risikere at miste kontrollen over vores civilisation? 

Sådanne beslutninger må ikke delegeres til ikke-valgte tech-ledere. Kraftfulde AI-systemer bør kun udvikles, når vi er sikre på, at deres virkninger vil være positive, og deres risici vil være håndterbare.”

Kilde: https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/ 

Man kan anlægge mange betragtninger om, hvorfor denne advarsel først kommer EFTER frigivelsen af en robot som ChatGPT, der udviklede sig i lyntempo fra den blev lagt ud til fri benytttelse i november 2022. 

Markedet sætter retning

På den ene side en reel bekymring over det ræs, der nu er i gang mellem lande og virksomheder.  En hård konkurrence om at vinde markedet uden hensyn til de konsekvenser, som udviklingen kan få, fordi markedet sætter retningen. For eksempel har vi nu – godt tyve år efter tech giganterne skabte sociale medier – en debat om vores skærm afhængighed og de metoder, som virksomheder bruger for at stimulere hjernens lykke center og dermed gøre os afhængige. 

Denne bekymring er reel, fordi markedet skaber indtjening for de aktører, der kan tjene milliarder de kommende år, når virksomheder køber deres produkter for at optimere produktion, markedsføring, kundeservice, salg og udvikling. Muligheden for at tjene milliarder her og nu vil ofte overgå hensyn til langsigtede konsekvenser.

På den anden side, er frigivelsen af ChatGPT en demokratisering af teknologien, fordi vi alle sammen pludselig har adgang. Det er lidt som med udbredelsen af Internettet og sociale medier, der pludselig gav os alle mulighed for at hente information, skabe relationer og vise os frem for Verden. Det er vel i grunden de færreste af os, der ønsker sig tilbage til en tid uden internet og sociale medier.

Det går hurtigere end nogensinde 

Lad os betragte kunstig intelligens i et udviklingsperspektiv, der er både meget kort og meget langt. Meget kort fordi computerteknologi har domineret udviklingen hos os siden opfindelsen af regnemaskinen. Meget langt fordi mennesker alle tider har skabt udvikling. Meget kort fordi den udvikling, som vi har skabt, er gået hurtigere og hurtigere. Meget langt, fordi den menneskelige reaktion på kunstig intelligens vil definere de næste mange års udvikling.  

Det sidste er både spændende og skræmmende, at tænke på. Hvordan vil vi mennesker mon reagere på informationsstrømme, der bliver automatiseret og går fra åer og vandløb på vores skærme til floder og oversvømmelser i vores hoveder? 

Vil mennesker reagere lige så naturligt på denne digitale naturkatastrofe, som vi normalt gør? Vil vi igangsætte hjælp og gøre, som vi har lært, når noget går galt: Stands ulykken. Søg hjælp. Forebyg, at ulykken sker en anden gang. Mon mennesker vil konstatere, at skærmen bliver uinteressant, når vi ikke længere kan stole på det indhold, vi ser? Hvor stor betydning vil menneskers reaktioner få på den teknologiske udvikling? 

Kend den før du dømmer den

Et optimistisk spådom vil antage, at demokratiseringen af kunstig intelligens kan blive den udvikling, som får mennesker til at træde et skridt tilbage og blive mere bevidste om, hvad godt teknologien gør for os. Lidt ligesom generationer før os inviterede fjernsynet inden for, hvorefter det blev et møbel, der havde en plads – og lyd – i baggrunden alt efter lyst og behov. 

Uanset hvad, der kommer til at ske, står vi nu med en revolution foran os rent teknologisk. Kunstig intelligens vil forandre vores arbejdsmarked, udslette millioner af jobs og lægge grunden til nye jobs. 

For at vi kan forstå udviklingen, må vi kende det, der kommer. Vi kan tale med, bruge og forholde os til den kunstige intelligens. Med denne bog får du eksempler på robottens svar, når man spørger på forskellige måder om forskellige emner. Du får gode råd fra robotten selv og med hjælp fra de spørgsmål, som jeg har fundet på.

Lad mig lige gentage: Bogens indhold er skrevet af ChatGPT på baggrund af spørgsmål, som jeg har stillet. 

Vi kommer vidt omkring, for min intention er både at give dig en guide og vise dig, hvor fuldstændig vild den her udvikling er. Selv er jeg løbende blevet bedre til at stille mine spørgsmål, og til at tage robottens svar som afsæt for mine næste spørgsmål – og den har lært mig og mine særheder at kende.

For eksempel fik jeg på kort tid forslag til klage over en p-afgift, råd til et succesfuldt liv og udkast til lovforslag, der handler om brugen af AI på uddannelsesområdet. Jeg fik også lynhurtigt svar på, om jeg må bruge alt det indhold, som den har skrevet for mig, og vi havde en samtale om intelligens, fordi robotten udgør en intelligens baseret på IQ mens vi mennesker har mange andre intelligenser.  

Kort sagt får du her en bog skrevet af en kunstig intelligens med hjælp fra et menneske. Om emner og temaer, der vedrører din hverdag, vores samfund og vores fremtid. 

Essensen fra mine måneder med ChatGPT: Dens værdi er proportional med det input, som vi mennesker, giver den. Den kan ingenting uden dig.

123 views